preloader
سونوگرافی سه ماهه دوم جنین

سونوگرافی سه ماهه دوم جنین

سونوگرافی سه ماهه دوم جنین

سونوگرافی

سونوگرافی زنان و زایمان اواسط سه ماهه (همچنین به عنوان اسکن آناتومی سه ماهه دوم یا اسکن ناهنجاری شناخته می شود)که این یک معاینه معمول در بسیاری از کشورها است. نقش مهمی در تضمین سلامتی بیمار باردار و جنین در حال رشد دارد. این تکنیک تصویربرداری غیرتهاجمی که معمولاً بین هفته‌های 18 تا 22 بارداری انجام می‌شود، سنگ بنای مراقبت‌های مدرن دوران بارداری است و در درجه اول با هدف ارزیابی آناتومی جنین و تشخیص هرگونه ناهنجاری جنینی انجام می‌شود. یک سونوگرافی دو بعدی در مقیاس خاکستری با یک پروب ترانس شکمی منحنی به طور معمول برای ارزیابی تعداد جنین، زنده ماندن، سن حاملگی، بررسی آناتومیکی، محل جفت، مایع آمنیوتیک و اندام‌های لگنی مادر استفاده می‌شود. پروب ترانس واژینال، داپلر رنگی و سونوگرافی سه بعدی به طور معمول استفاده نمی شود. با این حال، آنها ممکن است در سناریوهای بالینی خاص، به ویژه هنگامی که جفت سرراهی یا ناهنجاری جنین مشکوک است، یا برای اندازه گیری دقیق طول دهانه رحم، اجرا شوند. این فعالیت نشانه، ایمنی و تکنیک سونوگرافی سه ماهه دوم بارداری را مشخص می‌کند و نقش تیم بین‌حرفه‌ای را در انجام و تفسیر مطالعه برای بهبود مراقبت‌های پیش از زایمان ارائه شده برجسته می‌کند.

سونوگرافی قبل از تولد به طور گسترده در بارداری برای ارزیابی رشد و آناتومی جنین استفاده می شود. اگرچه غربالگری اولتراسوند در حال حاضر بخشی جدایی ناپذیر از مراقبت های معمول دوران بارداری است، توصیه ها برای ارائه سونوگرافی زنان و زایمان از کشوری به کشور دیگر متفاوت است.تاریخچه سونوگرافی در مامایی به مقاله کلاسیک لنست 1958 ایان دونالد و تیمش از گلاسکو برمی گردد. محققان بالینی پیشرفت‌های فناوری مانند تصویربرداری بلادرنگ، داپلر رنگی و پاور، سونوگرافی ترانس واژینال، و تصویربرداری سه‌بعدی و چهاربعدی را برای بهبود بررسی و مدیریت بیماران در حوزه‌های مختلف مانند ارزیابی رشد و سلامت جنین، غربالگری، به دست آورده‌اند. ناهنجاری های جنینی، و روش های هدایت شده با سونوگرافی به عنوان یک جزء ضروری در درمان جنین.

تشخیص ناهنجاری جنینی به طور قابل توجهی مرگ و میر و عوارض دوران بارداری و عوارض مادری را کاهش می دهد. تشخیص قبل از تولد باعث می شود که حاملگی از نظر روانی کمتر آسیب دیده و زودتر خاتمه یابد. همچنین عوارض احتمالی مرتبط با ادامه بارداری و زایمان را کاهش می‌دهد، از سزارین غیرضروری برای جنین با ناهنجاری‌های کشنده که خیلی دیر تشخیص داده شده برای خاتمه پزشکی بارداری جلوگیری می‌کند، اجازه می‌دهد تا زایمان در زمان بهینه در مکانی مجهز برنامه‌ریزی شود. مرکز ثالثی با امکانات لازم برای مراقبت از نوزاد، و امکان درمان داخل رحمی را در موارد منتخب فراهم می کند. سونوگرافی با وضوح بالا که به صورت سیستماتیک انجام می شود اکنون می تواند بیش از 200 ناهنجاری را به دقت تشخیص دهد. اسکن طبیعی اغلب به دست می آید، اما پس از گزارش، تسکین فوق العاده ای از ناراحتی روانی، اضطراب و علائم جسمی وجود دارد. ادبیات شامل توصیفی از بررسی های تشریحی انجام شده قبل از هفته 18 است، اما مطالعات دیگر بارها نشان داده اند که اگر اسکن بعد از 18 هفته انجام شود، ناهنجاری های بیشتری تشخیص داده می شود.

میزان تشخیص سونوگرافی غربالگری سه ماهه دوم در بیماران پرخطری که توسط یک سونوگرافیست آموزش دیده معاینه شده اند خوب است. از سوی دیگر، در صورتی که الگوی جستجوی سیستمیک در زنان باردار کم خطر دنبال شود، اسکن می تواند در تشخیص ناهنجاری نیز حساس باشد.

سونوگرافی که بین هفته های 18 تا 22 بارداری انجام می شود، در تمام بارداری ها به عنوان بخشی از ارزیابی و غربالگری معمول دوران بارداری مناسب است، زیرا اطلاعاتی را در مورد جنبه های مختلف بارداری در اختیار زن باردار و ارائه دهنده مراقبت های او قرار می دهد. سونوگرافی مامایی تعداد جنین های حاضر، سن حاملگی و محل جفت را اعلام و/یا تایید می کند. این فرصتی را برای تشخیص ناهنجاری های مادرزادی، تشخیص نشانگرهای نرم آنیوپلوئیدی و شناسایی آسیب شناسی لگن مادر ارائه می دهد.

بر اساس شواهد فعلی، اسکن معمول بالینی هر زن در دوران بارداری با استفاده از تصویربرداری بلادرنگ حالت B منع مصرف ندارد. موسسه آمریکایی اولتراسوند در پزشکی (AIUM) و انجمن ملی تولیدکنندگان برق (NEMA) تنظیم کردند که دستگاه اولتراسوند باید انرژی ساطع شده را از طریق شاخص حرارتی (TI) و شاخص مکانیکی (MI) نمایش دهد. هر دو شاخص، شاخص های کاملی از خطرات اثرات زیستی حرارتی و غیر حرارتی نیستند، اما در حال حاضر، باید آنها را به عنوان کاربردی ترین و قابل درک ترین روش های تخمین پتانسیل چنین خطراتی پذیرفت.

خروجی های آکوستیک در حالت B و M-حالت عموماً به اندازه کافی بالا نیستند تا اثرات مضر ایجاد کنند. افزایش قابل توجه دما ممکن است توسط حالت داپلر طیفی، به ویژه در نزدیکی یک استخوان ایجاد شود. این نباید مانع استفاده از این حالت در صورت مشخص شدن بالینی شود، مشروط بر اینکه کاربر از خروجی صوتی دستگاه یا دسترسی به TI مربوطه دانش کافی داشته باشد. زمان قرار گرفتن در معرض و خروجی آکوستیک باید در پایین ترین سطح نگه داشته شود که با به دست آوردن اطلاعات تشخیصی سازگار باشد و به جای صرفاً برای اهداف سرگرمی، به روش های نشان داده شده پزشکی محدود شود. اصل “تا حد قابل قبولی معقول” (ALARA) به بهترین وجه این تقاضای صریح برای ایمنی را بیان می کند.

خواندن  زایمان طبیعی یا سزارین کدام یک بهتر است؟

 

سونوگرافی جنین

 

تجهیزات

معاینه عمدتاً با سونوگرافی دو بعدی در مقیاس خاکستری انجام می شود. تصویربرداری هارمونیک ممکن است تجسم جزئیات آناتومیک ظریف را، به ویژه در بیمارانی که اسکن ضعیفی دارند، افزایش دهد. مبدل های فراصوت با فرکانس بالا وضوح فضایی را افزایش می دهند اما نفوذ پرتو صوت را کاهش می دهند. عوامل متعددی بر انتخاب مبدل و فرکانس عملیاتی بهینه تأثیر می‌گذارند، از جمله عادت مادر، موقعیت جنین و رویکرد مورد استفاده. اکثر معاینات اولیه به طور رضایت بخشی با مبدل های ترانس شکمی 3 تا 5 مگاهرتز انجام می شود.

اسکن باید بر اساس استانداردهای بین المللی و توسط سونوگرافیست های معتبر انجام شود که برنامه های آموزشی مناسبی را که توسط انجمن های علمی حمایت می شود، تکمیل کرده اند.

یک سونولوژیست، یک پزشک با آموزش و تجربه در این زمینه نظارت و تفسیر معاینات را بر عهده دارد. این وظیفه پزشک است که گزارشی بر اساس داده های سونوگرافیک بنویسد و در صورت لزوم شخصاً بیمار را اسکن کند تا تشخیص افتراقی را تأیید یا تغییر دهد.

دلیل معاینه

سونوگرافیست باید اندیکاسیون معاینه سونوگرافی را تایید کند. آخرین دوره قاعدگی (یا تاریخ تخمینی زایمان) باید مستند باشد. این اطلاعات در هدف قرار دادن صحیح ساختارهای خاص، انتخاب روش ترانس واژینال و/یا ترانس شکمی، و تعیین اینکه آیا مطالعات اضافی ممکن است مفید باشد (به عنوان مثال، سرعت سنجی داپلر) حیاتی است.

موقعیت یابی بیمار

پوزیشن نیمه خوابیده بیشتر در مامایی و زنان استفاده می شود. برای اطمینان از حداکثر راحتی از میز و بالش استفاده می شود. بهتر است سر تخت را بلند کنید زیرا برخی از زنان باردار نمی توانند صاف بخوابند، به خصوص در اواخر بارداری. برای معاینه ترانس واژینال از پوزیشن لیتوتومی استفاده می شود.

توجه ویژه برای بیماران چاق

در افراد چاق، تصویربرداری را می توان با قرار دادن مبدل در کنار به جای روی خط وسط در حالی که بیمار به پهلو خوابیده است، بهبود بخشید. پروب ترانس واژینال نیز در این بیماران مفید است.

پر شدن مثانه

زمانی که بخش تحتانی رحم مورد توجه باشد، مفید است. اغلب در معاینه اولتراسوند زنان و زایمان فایده چندانی ندارد زیرا می تواند جفت سرراهی یا دهانه رحم کشیده شده را به اشتباه تشخیص دهد. سونوگرافی ترانس واژینال معمولا با مثانه خالی انجام می شود.

بهترین زمان برای انجام سونوگرافی سه ماهه دوم بارداری چه زمانی است؟

این سونوگرافی تقریباً در هفته 19 تا 20 بارداری انجام می شود. اگر چه در گذشته معاینه در هفته 18 توصیه شده است، بهترین نماها بین 19 تا 21 هفته به دست می آیند.

چه چیزی را می توان در سونوگرافی سه ماهه دوم تشخیص داد؟

سونوگرافی در این مرحله می تواند تعدادی از ویژگی های بارداری شما را مشخص کند.

با ضربان قلب طبیعی نشان دهید که جنین زنده است.
تعداد صحیح هفته های بارداری را با اندازه گیری اندازه جنین تایید کنید. این می تواند تاریخ سررسید را تأیید کند.
حاملگی های چند قلو (دوقلو، سه قلو) را تشخیص دهید.
موقعیت جفت را مشخص کنید.
اطمینان حاصل کنید که مقدار طبیعی مایع آمنیوتیک اطراف کودک وجود دارد.
تشخیص مشکلات درون تخمدان مادر؛ رحم؛ یا سایر ساختارهای لگنی
ساختار جنین را ارزیابی کنید، به دنبال ناهنجاری های جنینی باشید.

آیا سونوگرافی تایید می کند که کودک من “طبیعی” است؟

متاسفانه تمام ناهنجاری های جنینی را نمی توان با سونوگرافی تشخیص داد. سونوگرافی در تشخیص طیفی از ناهنجاری‌های ساختاری مانند اسپینا بیفیدا، ناهنجاری‌های اندام و هیدروسفالی (مایع روی مغز) بسیار خوب است. متأسفانه شرایطی مانند فلج مغزی و اوتیسم را نمی توان قبل از تولد تشخیص داد زیرا این شرایط به جای ساختار به رشد مغز مربوط می شود.

مردم اغلب می پرسند که آیا سونوگرافی فیبروز کیستیک را تشخیص می دهد یا خیر. فیبروز کیستیک یک ناهنجاری ژنتیکی شایع است. این بیماری زمانی اتفاق می افتد که هر دو والدین حامل ژن فیبروز کیستیک هستند و هر یک از والدین ژن را به فرزند خود منتقل می کنند. پزشک شما می‌تواند یک سواب ساده دهان را روی شما و همسر یا شریک زندگی‌تان انجام دهد تا ببیند که آیا هر دوی شما حامل ژن فیبروز کیستیک هستید یا خیر. اگر هر دو ناقل هستید، می توان نمونه برداری از پرزهای کوریونی یا آمنیوسنتز انجام داد تا ببیند آیا جنین شما به فیبروز کیستیک مبتلا است یا خیر. حتی اگر هر دوی شما حامل ژن فیبروز کیستیک باشید، احتمال ابتلای کودک شما به این بیماری تنها یک چهارم است.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 + 10 =

سوابق علمی دکتر فاطمه صالحی

  • شرکت در دوره های باز اموزی متخصصان زنان به عنوان سخنران
  • ارائه مقاله در مجلات ISIبا عنوان بررسی اندکس تراکم سرویکس به عنوان شاخص پیشگویی کننده زایمان زودرس
  • سخنران در کارگاه ارزیابی جنین در کنگره جامعه جراحان 1398
  • عضویت در انجمنها و اتحادیه ها:
  • عضو انجمن FMF انگلستان و دارای گواهی دوره های سونوگرافی FMF
  • دارای گواهی نامه کارگاه اکوکاردیو گرافی ونورو سونو گرافی جنین از پرفسور پالادینی